Elda med ved

Elda med ved

Idag blir det allt vanligare att värma upp sina bostäder med hjälp av nyare metoder så som fjärrvärme, bergvärme eller det som egentligen inte så väldigt nytt längre – med pelletsbrännare. Men det finns fortfarande de som använder sig av vedpanna och vi tänkte beskriva hur det går till att elda med en sådan.

Vedeldning

Det kanske kan tyckas självklart, är det inte bara att stoppa in ved och tända på? Jo egentligen så är det väl så, men det kräver en viss teknik, en teknik vi nu ska skriva om.

Det du börjar med är att stoppa förslagsvis vanligt tidningspapper i botten av kaminen. på detta sprutar du lite tändvätska av något slag, men absolut inte bensin. på detta lägger du först bark från vedpinnarna samt  några mindre vedpinnar och någon större ovanpå. därefter tänder du pappret och väntar tills du ser att det fått fyr och att även veden börjar ta eld. Nu stänger du luckan och slår på fläkten – men med spjällen stängda.

När det gått säg 10 minuter och elden börjat ta sig ordentligt så stänger du fläkten och öppnar åter luckan. Du kan nu ösa på med lite fler och större vedpinnar. När du fyllt utrymmet så stänger du luckan igen och slår på fläkten. Nu kan du även öppna spjället till luckan som gör att det blåser in lite mer luft än när det är stängt, således blir elden ännu lite ”vildare” och detta gör så att du även kan få ut mer värme.