Olika sätt att värma upp hemmet

Olika sätt att värma upp hemmet

Att ha någon form av uppvärmning till sitt hus är praktiskt taget nödvändigt, framför allt eftersom det i Sverige som bekant kan bli rejält kallt under främst vinterhalvåret.

Metoderna att värma sitt hus på är många och det gäller att hitta det som är bäst och lämpligast för just ens eget hus och hem. Ett bra tips är att faktiskt noga se över sin uppvärmning eftersom det går att spara åtskilliga tusenlappar om man väljer det billigaste alternativet.

Isolerad husFjärrvärme är ett av de allra vanligaste sätten att värma upp sitt hus på. Fördelarna med fjärrvärme är många, dels är det billigt och stabilt, dels krävs inget underhåll. Dock krävs att man ligger nära ett fjärrvärmenät, vilket i vissa fall kan vara ett problem om man bor på landsbygden eller motsvarande.

Ett annat billigt sätt att värma sitt hus på är med hjälp av pellets. För den som idag har en oljepanna kan det vara en bra idé att byta till en pelletsbrännare eftersom det sänker kostnaderna för uppvärmningen avsevärt. Även om det kostar runt 25 000 att göra om en oljepanna till en pelletsbrännare tjänar man på detta i längden eftersom allt tyder på att det redan höga oljepriset kommer fortsätta att stiga.

För den som vill vara miljövänlig i sin uppvärmning kan det vara all idé att installera en så kallad solfångare på taket. Att installera en solfångare kostar förvisso 50 000 kr, men detta tar man snabbt igen eftersom driftskostnaden är väldigt låg samtidigt som livslängden är lång, upp till 25 år. Dessutom är det möjligt att få stöd för installationen.

Berg- och jordvärme är två andra sätt att värma upp sitt hus på, där man utnyttjar värmen i marken och berggrunden för att värma upp huset. Dock är det oftast ganska dyrt och ganska komplicerat att installera denna typ av värme, men kan vara ett alternativ om man ska bygga ett helt nytt hus.

En annan sak som kan vara värd att tänka på är hur isoleringen ser ut i huset där man bor. Genom att byta till en ny och bra isolering går det att spara mycket värme genom att man inte behöver ha igång värmen under så stor del av året.

Det finns faktiskt en typ av hus som i princip inte behöver någon uppvärmning överhuvudtaget, så kallade passivhus. Anledningen till detta är att husen är försedda med tjock isolering samtidigt som de har en speciellt utformad planlösning. Kostnaderna för uppvärmning i den här typen av hus är mycket låg, ofta endast 15 procent mot i vanliga fall.