Braskamin

Braskamin

En härlig braskamin tackar de flesta inte nej till, vem vill inte sitta och värma sig framför en levande eld i kallare tider?

Det mesta av texten är tagen från; http://www.husohem.se/Konsument/Kopguider/Installera-kamin/.

Välja kamin

Braskamin

Det första man måste göra när man bestämt sig att installera en braskamin är att välja vilken modell man vill ha. Idag finns det många bra modeller på marknaden, några i täljsten, några i plåt och några i gjutjärn. Vilken modell man väljer styrs både av effekt av uppvärmning samt tycke och smak. En bra sida online om du bor i Stockholmsområdet är Sweep. De har ett brett sortiment med många olika modeller att välja bland.

Installation

Att få en kamin installerad kostar cirka 8000-12000 men det går även utmärkt att göra själv om man är lite händig. Oftast erbjuder installatörer att de drar av ROT-avdraget direkt så att du enbart betalar halva summan. Är man osäker på hur man installerar kaminen kan det vara en bra idé.

Placering

Innan du påbörjar installationen bör du fundera ut ett bra ställe för den. Om du har flera våningsplan bör kaminen placeras mitt i huset för att sprida värme så effektivt som möjligt. Utöver detta ska man ha ett avstånd på minst 50 centimeter till brännbara material såsom soffor.

När kaminen väl är på plats och ihopsatt enligt anvisningarna ska man alltid brandsäkra området runtomkring kaminen. Detta är viktigt för att förhindra att så kallade eldloppor antänder golvet runtomkring. Golvskyddet bör vara plåt eller härdat glas och ska täcka golvytan minst 30 centimeter framför och 10 centimeter brevid kaminen.

De flesta kaminer idag är både praktiska och vackert designade. Det man kan behöva välja på är om man ska ha en pelletskamin eller en vedkamin. Om man tänker använda kaminen som husets enda eller primära värmekälla rekommenderas pellets, medan om du bara vill ha en mysig kväll framför kaminen kan du köpa en vedkamin.

Att värma upp huset med braskamin är ekonomiskt, ett medelstort hus klarar man att värma upp inom en timme vilket gör att man snabbt tjänar in kostnaden för kaminen. Du kan på ett år tjäna in hela 10 000 kronor på att installera en kamin. Att de nya varianterna också är mer miljövänliga och att om strömmen går har du alltid värme, det är två av alla plus med braskaminer. Elden har också alltid gjort människan lugn och mysfaktorn är en stor del av det som köpare vill åt.