Varför braskamin?

Varför braskamin?

Idag tänkte vi tala om ett bra tillskott till den generella uppvärmningen i hemmet, nämligen braskaminen. Med den kan du sänka värmekostnaderna och få en vacker eld att titta och lyssna på under kyliga kvällar.

Förr i tiden så användes braskaminer endast som värmekälla. De var stora, sotiga, inte speciellt vackra att se på och till råga på de var braskaminer inte speciellt effektiva. Allteftersom har vi kommit på smartare sätt att värma våra hus med. Men braskaminen har inte gett upp. De allt hårdare miljökraven har hjälpt till att ge braskaminen nytt liv och popularitet då man tvingades komma på en smartare och finare modell att använda. Den moderna braskaminen är vacker att titta på och kan mycket väl stå som fokuset i hela rummet.

Kaminen sänker värmekostnaderna inte bara genom att vara en sekundär värmekälla. Också faktumet att man kan elda med ved, antingen som man köper billigt eller kapar själv, gör att det inte är så kostsamt att hålla flamman levande. I Sverige finns ved i ofantliga mängder så man behöver inte oroa sig för vedbrist eller höjda priser på grund av stor efterfrågan. Den nutida kaminen släpper också ut 90 % mindre dåliga partiklar och ämnen i luften än vad den en gång gjorde.

Braskaminen kan också vara en försäkring för huset. Om man köper en kamin som har väldigt bra eftervärme så har man säkrat rörsystemen i huset utifall strömmen skulle gå. Mycket värme förlitar sig på elektricitet så går strömmen så stängs också elementen av. Men eftervärmen från kaminen kan hålla huset varmt och skönt tills detta är åtgärdat och minskar därmed risken för att rör ska frysa eller spricka på grund av sjunkande temperaturer.

Kort och gott är den enda nackdelen att kaminen kräver lite underhåll. Man måste såklart installera den rätt men efter det gäller det också att sköta den för att den ska få maximal effekt. Men lite arbete för lite extra slantar i plånboken har väl ingen tackat nej till?