Knep för billigare värme i hemmet

Knep för billigare värme i hemmet

Alla vill betala så lite som möjligt i uppvärmningskostnader, speciellt när våra kalla vintrar kräver mycket av våra värmesystem. Vad kan du göra för att lätta på räkningarna?

Elda

Har du en eldstad eller möjlighet att installera en kamin har du chansen att spara in mycket pengar under vintermånaderna. Det är mysigt att elda, ved kostar lite och installationskostnaden för en kamin betalar igen sig på bara några år. Du kan till och med hitta gratis ved via köp- och säljsajter då personer har kopplat bort sina eldstäder och vill bli av med sin överblivna ved.

Kallställa rum

Om du har några rum som du sällan använder kan du fundera på att kallställa dem under vintern. Stäng dörren och dra ned elementen på minimum. Ett gästrum kan du exempelvis kallställa och endast värma upp när du får besökare. Förr i tiden var det vanligt att man stängde av hela övervåningen under vintern för att spara ved och slippa värma upp hela huset. Du behöver dock lite värme i rummet för att förhindra fukt och mögel.

Termostater

Se till att du har bra termostater till dina element. Gamla element har en tendens att visa fel och kan stiga eller sjunka flera grader med en liten rubbning. Om du uppdaterar till nya element kan du köpa digitala termostater som går att koppla till mobilen så du har total kontroll över inställningarna.