Billig uppvärmning – pellets

Billig uppvärmning – pellets

Funderar du på att se över din värmeförsörjning av miljöskäl, eller känner du att det är dags att sänka dina energikostnader? Det finns många goda skäl att byta uppvärmningsmetoden i hemmet, och ovan nämnda aspekter går ofta hand i hand. Att byta uppvärmningskälla skonar alltså både miljö och plånbok. Vad man helst bör välja är givetvis individuellt, men ett populärt och mycket bra val är att värma upp hemmet med pellets.

shutterstock_174550850

Att elda med pellets är ett av de klokaste valen du kan göra när det kommer till att spara energi och sänka dina värmekostnader. Pellets är ett kostnadseffektivt alternativ tack vare ett högt energiinnehåll med hög densitet, och det är också närproducerat. Pellets är en naturlig energikälla bestående av gran- och furuspån, vilket gör att förbränningen inte släpper ut mer koldioxid än vad det växande trädet en gång tog upp.

För att installera en pelletskamin bör du kontakta en professionell installatör med certifikat. Du fyller på med pellets i kaminen en till två gånger i veckan, och därefter är den helt självgående. Kostnaden för att installera en pelletskamin kan variera ganska mycket beroende på dina förutsättningar, till exempel om det finns en befintlig skorsten med godkänd rökkanal. Dessutom kan du utnyttja ROT-avdraget om arbetet kan utföras utan extra arrangemang som att dra om eventuella rör som är i vägen för installationen. Man kan räkna med en kostnad på mellan 25.000-40.000 kronor.

Installationen är inte tidskrävande och kan gå på bara en dag om du har en lämplig skorsten, och 1-3 dagar om även skorstenen behöver installeras.