Installera kaminen brandsäkert

Installera kaminen brandsäkert

Att värma sitt hem med ved genom en braskamin är mysigt samt till nytta för både plånboken och miljön. Det finns dock som alltid en del saker man bör tänka på. Att föra in en brasa mitt i sitt hem kan nämligen vara farligt, om det inte är korrekt utfört.

mysig eld

Eldstadsplan

När man öppnar kaminen eller rumsterar runt med bränslet i eldstaden så kan det ibland rymma små bitar glödande material. För att skydda mot detta krävs det enligt lag att man installerar en eldstadsplan under och runt eldstaden.

Hur stor denna behöver vara varierar beroende på vilken typ av eldstad du har. För en braskamin behöver den endast sträcka sig ungefär tre decimeter ut från framsidan på kaminen och en decimeter på alla andra sidor.

Det är inte ovanligt att det går att köpa eldstadsplanen tillsammans med kaminen men det behöver inte alltid vara det bästa valet. Ett trevligare alternativ kan vara att köpa klinkerplattor då dessa finns i betydligt större variation. Oavsett vilken färg eller stil man gillar så finns det alltid något alternativ som passar. På Stonefactory.se så kan du utforska vilka klinkers det finns både efter storlek, färg och övriga specialgrupperingar så som frostbeständighet eller formen på plattorna.

Skorstenen

Bland det viktigaste man bör tänka på gällande brandsäkerheten är skorstenen. Beroende på vilken typ av eldstad du har så förändras även kraven på skorstenen. En äldre öppen spis har oftast en skorsten som är konstruerad för att klara temperaturer upp till 350, ibland till och med 450 grader Celsius.

Om du bor i ett hus som redan har en skorsten och du vill ansluta din nya kamin till den så bör du ta kontakt med en sotare. Hen behöver sedan kontrollera att skorsstenen fungerar och passar till den kamin du vill ha. Skorstenen skall nämligen aldrig vara av mindre mått än vad ingångshålet i kaminen är, men det är även ett problem om den är för stor.