Bättre isolering i hemmet

Bättre isolering i hemmet

Det finns olika sätt att spara pengar när det kommer till uppvärmning. Husets isolering har den största inverkan på uppvärmningen och miljön inomhus. 

Grunden

Nytillverkade hus brukar ha isolerade, gjutna plattor som grund för att få bättre uppvärmning. Äldre hus har vanligtvis krypgrund, torpargrund eller till och med mullbänk om huset är väldigt gammalt.

Den nya idén är att fylla igen grunden med isolerande material. Du kan dra nytta av slamsugning för att suga ut lera och jord ur grunden innan du plastar hela grunden fyller igen den med isoleringsmaterial såsom hasopor. Hasopor eller skumglas är återvunnet glas med hög dräneringsförmåga och isolerar bra. Ett annat alternativ är gjuta igen grunden helt.

Vinden

Ett annat alternativ är att titta på husets vind. En snålt isolerad vind skapar läckage från mellanbjälklaget och värmen som når vinden försvinner ut genom taket tack vare dålig isolering och ventilation.

Se till att ha rikligt med isolering på vinden och ventilation så att fuktig luft inte fastnar i isoleringen vilket leder till mögelpåväxt. Beroende på vindens konstruktion finns det flera sätt att isolera och olika material att använda sig av. Konsultera gärna med en hantverkare innan du ger dig å att isolera vinden, det är viktigt att det blir rätt för att inte få fukt- och mögelproblem.

Fönster och dörrar

Det är inte fönster och dörrar som är den största boven men det kan förstöra komforten i huset. Det drar i nacken när du ser på teve och golvet i hallen är alltid extra kallt. Börja med att byta tätningslister runt dörrarna och fönstren och se hur stor skillnad det gör. Om det inte räcker kan det vara dags att byta ut dem helt mot moderna och mer isolerade varianter.